یکی از کانیهای رسی که به سبب مشخصات و ویژگیهای خاصی که دارد، استفاده از آن در صنایع مهمی مانند حفاری و کشاورزی متداول است، بنتونیت سدیم می باشد امروزه اکثر کارخانجات تولیدی این محصول را در بسته بندیهای فله ای و عمده به بازار عرضه می کنند.
همانگونه که از نام این ترکیب مشخص است از ترکیب کانی مونت موریلونیت به همراه خاک رس فیلو سیلیکات آلومینیوم، بنتونیت سدیم حاصل می شود که یک ترکیب فوق العاده چسبنده و جاذب آب است.
بنتونیت در انواع بسیار متفاوتی در طبیعت یافت می شود که بر اساس درصد ترکیب این کانی با عناصر مختلف مانند سدیم، کلسیم و پتاسیم نام آن نیز متغیر است.
در سالهای اخیر با افزایش تقاضای بنتونیت سدیم و بنتونیت ارت در بازار داخلی و خارجی مجموعه ما اقدام به فروش این محصول با کیفیت و مقرون به صرفه به صورت فله ای و عمده کرده است که تنها با پرکردن فرم مشاوره موجود در سایت آراد برندینگ می توان انواع بنتونیت را ثبت سفارش کرد.
اصولا نسبت ترکیب عناصر این محصول به صورت ۸۵ به ۱۵ می باشد که بخش غالب ۸۵ درصدی متعلق به کانی مونت موریلونیت است و ۱۵ درصد باقی منعلق به عناصر ترکیب شونده می باشد و نامگذاری آن به صورت بنتونیت سدیم، بنتونیت کلسیم و بنتونیت پتاسیم است.
این کانی در زمان کرتاسه اول در مجاورت رودخانه رایک در اثر هوازدگی و فرسایش خاکسترهای داغ آتش فشانی و ترکیب شدن آن با آب، سنگ معدنی نرم و ارگانیک بنتونیت تشکیل شد که امروزه در رنگهای روشنی همچون سفید، کرمی و لیمویی در معادن یافت می شوند.
قیمت بنتونیت
بنتونیت های متورم یا همان سدیم دار از دسته بنتونیت هایی هستند که برای تهیه ی ماسه برای ریخته گری، فیلتراسیون و همچنین به عنوان یک جاذب برای روغن و گریس استفاده می شوند این نوع از بینتونیت ها برای حفاری سیالات، دوغاب دیوار ها و همچنین به عنوان یک بنتونیت برای چاه های ارت استفاده می شود.
انواع مختلف بنتونیت باریت بسته به ویژگی هایی که دارد دارای کاربردها و قیمت بنتونیت حفاری متفاوت می باشند.
بنتونیت های متورم چندین بار آب را به خود جذب می کنند و پس از این که به هم می چسبند، منبسط می شوند این نوع از بنتونیت ها جذب کننده ی آلومینیوم می باشند لازم است بدایند که در تولید آن ها از مواد معدنی همچون کلسیم، سدیم، پتاسیم و آلومینیوم استفاده شده است.
بنتونیت های سدیم دار به علت جذب بالای آب و همچنین حفظ رطوبت آب می تواند بهترین گزینه برای مناطق کم آب و خشک باشد این نوع از بنتونیت ها به دلیل ایجاد تورم دیواره های چاه نفت و آب را پوشش می دهند و همچنین به منظور جلوگیری از ریزش دیواره های چاه ها فشار را بر روی دیواره ها تا حدودی کاهش می دهند.
بنتونیت های غیر متورم یا کلسیم دار برای کاهش بیماری هایی که احتمال دارد از دام و طیور به شما انتقال یابد می تواند مفید باشد و همچنین موجب کاهش میزان نفخ در دام ها می شود.
بنتونیت های کلسیم دار به عنوان یک ماده ی معدنی در صنایع ذوب فلزات، صنعت قالب سازی و همچنین در صنایع تولید مواد شوینده استفاده می شود.
بنتونیت سدیم حفاری
همانگونه که گفته شد ساختار ظاهری بنتونیت سدیم به دلیل وجود بلورهای سدیمی به صورت بلوری و کریستالی دیده می شود این نوع بنتونیت سدیمی معمولا در صنعت حفاری چاه های نفت و آب های زیرزمینی متداول است.
این ماده معدنی پر کاربرد پس از جذب مقداری آب تا حدود ۱۵ برابر حجم اولیه خود حجیم می شود و پس از گذراندن فرآیند خشک شدن به صورت سازه های بتنی مستحکمی در می آید.
از جمله دلایلی که سبب رایج شدن بنتونیت سدیم حفاری در صنایع شده است همین ویژگی جاذب آب بودن آن است که در سالهای اخیر توجه بسیاری از صنعت کاران را به خود جلب کرده است.
شاید تصور کنید که بنتونیتها همانند دوغاب عمل می کنند؛ این در حالی است که ساختار بنتونیت پس از جذب آب متورم و چسنده می شود و مانند بتن به حدی سفت و مستحکم می شود که قدرت چسبندگی آن را از هیچ لحاظی نمی توان مشابه قدرت چسبندگی دوغاب دانست.
از جمله کاربردهای متعدد این ماده معدنی طبیعی و متبلور می توان به موارد زیر اشاره کرد که در قسمتهای بعدی مقاله به تفضیل به بیان آنها می پردازیم.
در صنایع غذایی دام و طیور به عنوان یک ماده ضد قارچ و باکتری
در صنایع پرورش دام و طیور به عنوان ضد عفونی کننده و ضد رطوبت سالن پرورش
در صنایع ساختمان سازی و نصب کاشی و سرامیک
در صنعت پرورش ماهی و آبزیان
در صنایع حفر چاه و تونل و ساخت سد و غیره.