اخبار گوناگون

اسید سیتریک خشک چیست و چه کاربردی دارد؟

اسید سیتریک خشک چیست و چه کاربردی دارد؟ ویژگی‌:های اسید سیتریک خشک کدام است؟ این اسید با اسید سیتریک آبدار چه تفاوتی دارد؟ اسید سیتریک خشک از جوهر لیموی کریستالی می باشد که کاملاً بی‌رنگ و ترش مزه است. این مواد اولیه شیمیایی می تواند در حالت بدون آب و دمای ۱۵ درجه سانتی گراد ذوب شود. این سیترات‌ ها معمولاً به عنوان بافرها جهت کنترل کردن ph شناخته می‌ شوند. در این مقاله به بررسی اسید سیتریک خشک و کاربردهای آن می‌ پردازیم.

اسید سیتریک خشک چیست؟

گفتیم که ماهیت اسید سیتریک خشک بر پایه جوهر لیموی کریستالی می‌ باشد و به صورت ترش مزه و بدون رنگ است. این ماده شیمیایی می‌ تواند بدون آب و در دمای بالای ۱۵ درجه سانتی گراد ذوب شود. معمولا سیترات‌ ها بافرهای کاربردی جهت کنترل کردن ph هستند. این مواد شیمیایی با نمک‌ های فلزی قدرت ترکیب بالایی دارند که به واسطه یون‌ های موجود در آن ها می‌ باشد.

اسید سیتریک خشک ظاهری شبیه به اسید سیتریک پودری دارد و به صورت کریستال سفید است. این نوع از اسید سیتریک در اثر تبلور با آب گرم ایجاد می‌ شود و فرم آبدار آن در تبلور با آب سرد باشد، ایجاد می‌ شود.

تجزیه اسید سیتریک خشک می تواند در دمای ۱۷۵ درجه اتفاق بیفتد و در دمای ۴۷ درجه نیز به صورت بی‌ آب در بیاید. آن چه که موجب تفاوت اسید سیتریک خشک با بسیاری دیگر از مواد شیمیایی می شود، بی ضرر و غیر سمی بودن آن است. به طوری که می‌ بینیم تنها در صنعت غذایی جهت تولید محصولات زیادی از جمله تولید شکلات، تولید نوشابه، تولید سرکه و غیره کاربرد دارد. همین موضوع موجب شده است که تقاضا جهت خرید این ماده شیمیایی به وسیله صنایع مختلف بسیار بالا باشد، چون خاصیت نگه دارندگی آن بسیار خوب است. این اسید جهت تنظیم کنندگی در اسیدهای دیگر، جهت بوبری آروماتیک، به عنوان براق کننده، طعم دهنده و نگه دارنده نقش ارزنده‌ ای دارد.

حتی در برخی دیگر از صنایع مانند آبکاری مس، تولید انواع مختلف شوینده‌ ها، صنایع شیمیایی، صنعت چوب و رنگ، تولید کردن برخی مواد خوراکی حیوانات و غیره نیز استفاده می‌ شود.

کاربرد اسید سیتریک خشک

برخی از مهم‌ ترین کاربردهای اسید سیتریک خشک به عنوان یک ماده صنعتی مهم عبارتند از:

  1. این ماده شیمیایی می‌ تواند لایه بیرونی آب نبات‌ ها را به صورت پودر سفید ایجاد کند.
  2. به عنوان یک ماده نگه دارنده جهت تولید کردن مواد گوشتی فراوری شده مانند سوسیس و کالباس کاربرد دارد.
  3. در صنعت آرد و نان کیفیت و دوام محصول در صورت استفاده کردن از اسید سیتریک خشک بالاتر خواهد بود.
  4. در کیک‌ ها، دسرها، ژل‌ ها، بیسکویت‌ ها، شیرینی‌ ها، آب نبات‌ ها، نوشابه، غذاهای کنسروی، بستنی، روغن‌ ها، مربا و غیره کاربرد بسیار چشمگیری دارد.
  5. در تولید آبلیموهای صنعتی درصدی از اسید سیتریک به کار برده می‌ شود.
  6. در صنعت دارویی و لوازم آرایشی و بهداشتی و در تولید محصولاتی مانند پمادها، نرم کننده‌ ها، ضدعفونی کننده‌ ها، کرم‌ ها، مواد شوینده و… از این ماده شیمیایی استفاده می‌ کنند.
  7. جهت فرمولاسیون در محصولات آرایشی نیز اسید سیتریک خشک کاربرد دارد. همچنین جزو مواد اولیه شوینده ها نیز هست.
  8. در تهیه کردن برخی محلول‌ های ضد التهاب به کار می‌ رود.

ویژگی‌ های اسید سیتریک خشک

اسید سیتریک خشک نوعی اسید آلی ضعیف می‌ باشد که معمولاً به عنوان افزودنی جهت طعم‌ های ترش در نوشیدنی‌ ها و مواد غذایی کاربرد گسترده دارد. بیش ترین کاربرد آن نیز در صنعت غذایی می‌ باشد. البته در صنعت دارویی و لوازم آرایشی نیز اسید سیتریک خشک یک ماده بسیار پرکاربرد و ضروری محسوب می‌ شود. مثلاً در ترکیباتی مانند آب لیمو ترش شما درصد بالایی از اسید سیتریک را می‌ بینید. در برخی از فعالیت‌ های آزمایشگاهی و هم چنین بسیاری از آنزیم‌ های شیمیایی از اسید سیتریک خشک جهت تنظیم کردن ph و تشکیل دادن مشتق‌ های ایجاد شده از فلزات و نمک‌ های معدنی در صنعت داروسازی کاربرد دارد.

اسید سیتریک خشک بی‌ بو و بی‌ رنگ است و به صورت کریستالی سفید آن را می‌ توانید در بازار پیدا کنید‌. نقطه جوش این ماده شیمیایی ۳۱۰ درجه سانتی گراد و هم چنین نقطه ذوب آن ۱۵۶ درجه سانتی گراد می‌ باشد. جرم مولکولی اسید سیتریک خشک برابر با ۱۲.۱۹۲ گرم بر مول می‌ باشد. چون این ماده شیمیایی کاملاً غیر سمی است به همین دلیل در صنایع مختلفی از جمله صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی، صنعت دارویی، صنایع غذایی و غیره دارای کاربردها و استفاده‌ های زیادی است. به طوری که گاهی اوقات تا ۷۵ درصد از این اسید پرکاربرد تنها در صنعت غذایی استفاده می‌ شود و باقی مانده آن نیز در صنایع دیگر مانند صنایع داروسازی کاربرد دارد.

نحوه خرید اسید سیتریک خشک

نحوه خرید اسید سیتریک خشک به این صورت است که این اسید به صورت بسته‌ بندی 5K_25K در بازار موجود است. چون این ماده شیمیایی به صورت بی بو، بلورهای غیر شفاف و مزه‌ ای ترش است، قابلیت اشتعال پذیری بالایی دارد.

پس باید هنگام جا به جایی و نگه داری آن دقت لازم را داشته باشید. در واقع اسید سیتریک یک اسید آلی بسیار ارزشمند در صنایع مختلف است که معمولاً در صنعت غذایی به عنوان نگه دارنده استفاده می‌ شود. اسید سیتریک می‌ تواند در پاستیل و آب نبات ترش به صورت رنگ فاین، پودر سفید رنگ و یا نمک ترش استفاده شود. در تولید ویتامین سی نیز به عنوان نوعی طعم دهنده کاربرد دارد.

برای خرید آن نیز می‌ توانید به مراکز معتبر و نمایندگی‌ های مجاز پخش مواد شیمیایی مراجعه کنید. قیمت اسید سیتریک مانند دیگر مواد شیمیایی اساسی و کاربردی با توجه به روند بازار و موارد دیگری که بر روی قیمت تاثیرگذار هستند، تغییر پیدا می‌ کند، اما به طور کلی یک ماده شیمیایی با قیمت تقریباً پایین و در دسترس می‌ باشد و می‌ توان آن را به راحتی تهیه کرد.

حتی گاهی اوقات علاوه بر صنایع یاد شده به صورت خاص برخی افراد از این ماده شیمیایی به عنوان طعم دهنده و یا ایجاد طعم ترش در برخی مواد غذایی استفاده می‌ کنند. اما توجه داشته باشید که اسید سیتریک خشک با وجود غیر سمی و بی‌ ضرر بودن باز هم یک ماده شیمیایی است و نباید در خصوص استفاده از آن افراط داشت. پس سعی کنید همواره حد تعادل را در خصوص استفاده از اسید سیتریک خشک رعایت کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا