با وجود اینکه نوزادان و کودکان نوپا به مراقبت شبانه روزی و طاقت فرسایی احتیاج دارند اما اگر از پدرها و مادرها بپرسید که سخت ترین دوران تربیتی فرزندتان کدام زمان بوده است، همگی می گویند: دوران بلوغ! فرزند شما در این سن نه تنها رشد فیزیکی زیادی را تجربه می کند بلکه تغییرات اخلاقی و عاطفی او نیز کاملاً مشهود است. اکثر نوجوانان در این سن از خانه دوری می کنند، کمتر حرف می زنند و نمی توانند ارتباط درستی با والدین خود برقرار کنند.
چرا رفتار والدین با نوجوانان در زمان بلوغ باید تغییر کند؟
فرزند شما تا به حال کودک بوده است و بیشتر به مراقبت فیزیکی نیاز داشته اما در سنین بلوغ این روند کاملاً تغییر می کند. فرزندتان کودکی را پشت سر گذاشته و وارد دوره بزرگسالی می شود. در این دوران بیشتر به حمایت عاطفی و روانی احتیاج دارد به همین دلیل باید نحوه رفتار والدین با نوجوانان در این سن با فرزندان خود تغییر کند.
در نظر داشته باشید که شخصیت عاطفی فرزند شما در دوره بلوغ شکل می گیرد پس رفتار شما با او تأثیر مستقیمی بر روی آینده فرزندتان دارد. نباید از اهمیت دوره بلوغ در زندگی هر فرد غافل شد. اگر نتوانید در این مدت نوجوان خود را جذب کرده و از او محافظت کنید ممکن است راهی نادرست را انتخاب کرده و عواقب این انتخاب نادرست آینده فرزند شما را خدشه دار و دگرگون کند.
روش هایی برای بهبود ارتباط والدین و نوجوانان
در قسمت قبل به این موضوع اشاره کردیم که نحوه رفتار والدین با نوجوان خود در دوره بلوغ چه اهمیت بالایی دارد. در این بخش می خواهیم به معرفی چند روش برای برقراری ارتباط صحیح و مثبت والدین با نوجوان بپردازیم. با وجود اینکه روش های زیادی برای برقراری ارتباط با فرزندان در این دوره حساس وجود دارد اما ما روش های تضمینی زیر را به شما توصیه می کنیم:
- به هیچ عنوان نباید در برابر نوجوان خود جبهه بگیرید. رفتار شما باید نشان دهنده محبت و کاملاً گرم باشد به طوری که به نوجوان این حس را القا کند که شما در طرف او قرار دارید. بدین ترتیب اعتماد به نفس فرزند شما افزایش پیدا کرده و مهارت های اجتماعی او نیز پیشرفت قابل ملاحظه ای خواهد کرد.
- از تظاهر کردن بپرهیزید. نوجوانان در این سن به محبت واقعی احتیاج دارند. اگر با فرزند خود مشارکت کافی داشته باشید می توانید حد و مرزهایی را برای او تعیین کنید در نتیجه نوجوان شما به این محدودیت ها و انتظارات شما پاسخ مثبت خواهد داد.
- به نوجوان خود حق انتخاب بدهید، در این سن فرزند شما باید بتواند مستقل فکر کرده و تصمیم بگیرد. به همین دلیل شما هم باید فضای کافی را برای این رشد در اختیار او قرار دهید. مقاومت نوجوانانی که خانواده رفتار درستی با آن ها دارد، در برابر رفتارهای نادرست یا دوستان ناسالم بیشتر است.
- بهتر است دوستان صمیمی فرزند خود را بیشتر شناخته و آنها را به خانه خود دعوت کنید. اگر بتوانید رابطه خوبی با دوستان فرزند خود و همچنین خانواده های آن ها برقرار کنید، کنترل نوجوان شما آسان تر خواهد شد.
- سعی کنید به دنیا با دید نوجوان خود نگاه کنید. در هر موقعیتی باید بتوانید خود را جای فرزندتان گذاشته و جوانب مختلف را بررسی کنید. بدین ترتیب ممکن است بسیاری از رفتارهای نادرست خود را تشخیص و به موقع رفع کنید.
در صورت عدم تربیت درست چه خطراتی نوجوانان را تهدید می کند؟
اگر رفتار خود با نوجوان را در دوران بلوغ تصحیح نکنید خطرات بسیاری فرزند شما را تهدید می کند. یکی از خطرات اعتیاد نوجوان به مواد مخدر می باشد. با وجود اینکه اکثر والدین با این خطرات آشنا هستند اما اشاره به چند مورد زیر خالی از لطف نیست:
- تثبیت اخلاق های نادرست در نوجوان
- تمایل به مصرف انواع دخانیات
- گرایش به اعمال خشونت آمیز و دردسر ساز
- اعتیاد نوجوان
- انتخاب سبکی ناهنجار برای زندگی
- اعتیاد به فضاهای مجازی
- استفاده نادرست از شبکه های اجتماعی
- شکست های پی در پی تحصیلی
سخن پایانی
شما به عنوان یک پدر یا مادر مسئول هستید تا در تمام دوران زندگی فرزند خود، رفتار درستی با او داشته باشید. با توجه به اینکه یکی از دوره های حساس در زندگی هر فرد، نوجوانی و دوره بلوغ است باید والدین برای برخورد درست با فرزندان خود در این سن، آموزش های لازم را دریافت کنند.
بسیاری از والدین در این دوران گیج و سردرگم می شوند زیرا نمی دانند با تغییراتی که در رفتار و اخلاق فرزندشان به وجود آمده است، چگونه برخورد کنند. در وب سایت پناه سبز روش های مختلفی برای مواجهه با موقعیت های گوناگون به شما ارائه شده است. به عنوان مثال این مجموعه می تواند والدین را در زمینه های مختلفی همچون خودارضایی نوجوان، افت تحصیلی و بی هدفی نوجوان، اعتیاد او به بازی و … راهنمایی نماید. شما می توانید با استفاده از راهکارهایی که توسط این مجموعه به شما آموزش داده می شود با کمترین تنش دوره نوجوانی فرزندان خود را پشت سر بگذارید.