برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی زودرس فولاد و آهن، فرآیندی به نام گالوانیزاسیون به کار گرفته خواهد شد. این فرایند با ایجاد یک لایه پوشش روی سطح فلز انجام میشود. گالوانیزاسیون به روشهای مختلفی چون گالوانیزه سرد و گرم صورت میگیرد. با انجام این فرآیند و ایجاد یک پوشش روی سطح آهن و فولاد، آنها را در برابر تغییرات جوی و باران محافظت خواهیم کرد.
گالوانیزاسیون چیست؟
فرایند گالوانیزاسیون یا گالوانیزه کردن یکی از روشهای اقتصادی برای حفاظت از فلزات در محیطهای خورنده است. در این فرآیند، فلز پایه به منظور مقاومت در برابر خوردگی و زنگزدگی، با یک لایه از فلز روی (zn) کاملا پوشانده میشود. این لایه میتواند با غوطه ور کردن فلز پایه، مانند فولاد، در حمام مذاب روی ایجاد شود. دلیل استفاده از فلز روی در این فرآیند، خاصیت حفاظت کاتدی آن است. در این خاصیت، فلز روی به عنوان کاتد، جایگزین آند میشود و با ایجاد یک سطح هم پتانسیل و مثبت در تمام مناطق سطح فلز، از ورود یونهای فلز پایه به محیط اطراف جلوگیری میکند.
هرچه ضخامت فلز روی بیشتر باشد، مقاومت پوشش و در نتیجه مقاومت فلز در برابر خوردگی و زنگزدگی نیز بیشتر خواهد بود. در انتخاب وزن و ضخامت روی، عواملی مانند عمر فلز گالوانیزه شده، هزینه گالوانیزاسیون و محیطی که فلز در آن قرار میگیرد، تاثیرگذار هستند. ورقها و مفتولهای فولادی با استفاده از این روش، گالوانیزه شده و برای استفاده در محیطهای باز و در شرایط آب و هوای مرطوب و محیطهای خورنده مانند مناطق ساحلی، بسیار مناسب هستند.
تفاوت گالوانیزه سرد و گرم در چیست؟
همانطور که در بالا به آن اشاره شد، این فرآیند به دو طریق سرد و گرم انجام میشود. درست است که این دو روش در بالا بردن مقاومت و استحکام قطعات فولادی شباهت دارند اما در این بین تفاوتهایی را نیز با یکدیگر خواهند داشت که در ادامه به بیان آنها پرداختهایم:
● استفاده و مقاومت
قطعاتی که به روش گرم گالوانیزه میشوند، بیشتر برای استفاده در محیطهای باز و فضای خارجی مناسب هستند. بنابراین، مقاومت فلزاتی که به روش گرم گالوانیزه شدهاند، بسیار بیشتر از فلزاتی است که به روش سرد گالوانیزه میشوند.
● ضخامت لایه روی
در روش گرم، ضخامت لایه روی حدود ۱۰۰ تا ۱۳۰ میکرون است. اما در روش سرد، ضخامت لایه روی کمتر از ۲۵ میکرون خواهد بود.
● ظاهر و ظرفیت نورانی
پوشش روی در فلزات گرم، ظاهری مات و کدر داشته در حالی که در فلزات سرد، ظاهری براق و درخشان دارد. همچنین، فلزات گالوانیزه سرد دارای ظرفیت نورانی بیشتری هستند و بهترین بازتاب نور را دارند.
● مقاومت در برابر خراش
با توجه به اینکه ضخامت لایه روی در گالوانیزه سرد کمتر است، در صورت بروز خراش بر روی سطح آن، لایه محافظ آسیب میبیند و ممکن است زنگ زدگی و خوردگی رخ دهد. به طور کلی، روش گرم برای محافظت در برابر خوردگی در محیطهای سختتر مناسب است، در حالی که روش سرد برای کاربردهای داخلی و محیطهایی با خورندگی کمتر مناسب خواهد بود.
قطعات گالوانیزه در کجا کاربرد دارند؟
استفاده از فولاد گالوانیزه در صنایع گوناگون بسیار پرکاربرد است. در ادامه به برخی از کاربردهای مهم این قطعات در صنایع مختلف خواهیم پرداخت:
- اجزای خودرو
- صنعت ساختمان سازی
- کابینتسازی
- تابلوهای علائم رانندگی
- تیرهای برق
- ساخت نردهها
- انواع اتصال دهندهها
فولاد گالوانیزه در این زمینهها به دلیل خواص محافظتی و مقاومت در برابر خوردگی که دارد، انتخاب بسیار مناسبی محسوب میشود و برای برخی از صنایع ضروری است.
سخن آخر
استفاده از این قطعات که شامل روکش فلز روی است، باعث بالا رفتن مقاومت فلز در برابر خوردگی خواهد شد. رنگ پذیری و جوش پذیری بالای آن از جمله مواردی هستند که باعث شده این فلز در پروژهها به کار گرفته شود. برای گالوانیزه کردن فلز، استانداردها و روشهای مختلفی وجود دارد که در متن به آنها اشاره شده است. اعمال روکش روی سطح بالایی فلزات، هزینهها را در طولانی مدت کاهش میدهد.
اگر شما نیز به دنبال یکی از بهترین تامین کنندگان ورق های گالوانیزه میگردید، پیشنهاد میکنیم سری به پیوان بزنید. با مراجعه به وبسایت آن میتوانید از قیمت ورق گالوانیزه اطلاع حاصل کرده و ضمن مشورت با کارشناسان با تجربه مجموعه، اقدام به خرید نمایید.