مالیات صادرات و واردات، موضوعی است که بسیاری از افراد کمتر اطلاعاتی درباره آن دارند و با قوانین آن آشنایی ندارند. در این مقاله، قصد داریم تا به طور جامع و کامل، این نوع مالیات را برای شما توضیح دهیم. ما به شما نشان خواهیم داد که این مالیات دقیقاً چه خصوصیاتی دارد و چگونه میتوانید محاسبه آن را انجام دهید. اگر شما در حوزه واردات و صادرات فعالیت میکنید، مطمئناً میدانید که مالیاتها بخش عمدهای از مسائلی هستند که باید با آنها مواجه شوید. با داشتن اطلاعات کافی و آمادگی لازم برای پرداخت مالیاتها، شما قادر خواهید بود تا حساب و کتاب دقیقتری را از وضعیت مالی و بودجه خود داشته باشید. پس با ما همراه باشید تا در این مسیر شما را همراهی کنیم.
مالیات صادرات و واردات چیست؟
قبل از اینکه به بررسی مالیات صادرات و واردات و توضیحات مربوط به آن بپردازیم، لازم است که بدانیم این قانون در چه زمینههایی کاربرد دارد. این قانون عمدتاً برای واردات تجهیزات پزشکی و موارد مشابه استفاده میشود که به آن مالیات ارزش افزوده نیز گفته میشود.
مالیاتها در حالت کلی به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشوند. مالیات مستقیم، مالیاتی است که مستقیماً به درآمد و دارایی افراد مرتبط است و به صورت مستقیم و توسط خودِ فرد پرداخت میشود. مثلاً مالیات بر اجاره ملک یا مالیات عملکرد در دستهبندی مالیات مستقیم قرار میگیرد. اما مالیات غیرمستقیم، مالیاتی است که به کالاها و خدمات مصرفی مرتبط است و پرداخت کننده مشخصی برای آن وجود ندارد. مالیات بر ارزش افزوده در دستهبندی مالیاتهای غیرمستقیم قرار میگیرد که یکی از این موارد مالیات بر صادرات و واردات است. این نوع مالیات به معنای صدور کالا یا خدمات است که به خارج از مرزهای کشور ارسال میشود.
واردات نیز به معنای ورود کالا یا خدمات به داخل مرزهای گمرکی کشور است، که میتواند شامل مناطق آزاد تجاری، صنعتی و همچنین مناطق ویژه اقتصادی باشد. در حالت کلی، میتوان گفت که مالیات صادرات و واردات نوعی مالیات ارزش افزوده است که تمامی صادرکنندگان و واردکنندگان باید آن را پرداخت کنند.
نحوه محاسبه مالیات صادرات و واردات
قوانین مالیاتی واردات و صادرات به طور مداوم در حال تغییر و بروزرسانی هستند، بنابراین ممکن است روش سادهای برای محاسبه آن وجود نداشته باشد. به همین دلیل، توصیه میکنیم که حتما از مشاور مالیاتی آنلاین کمک بگیرید تا بتوانید محاسبات مربوط به آن را به طور دقیق انجام دهید و در کمترین زمان ممکن پاسخ سوالات خود را به دست آورید. صادرات و واردات دو عبارت هستند که معمولاً کنار هم استفاده میشوند و هر دو به نوعی به مالیات بر ارزش افزوده مرتبط هستند.
صادرات باعث میشود ارز به کشور وارد شود و به رشد اقتصادی کمک کند. فعالیتهای صادراتی میتوانند منجر به معافیت از مالیات صادراتی شوند. بر اساس ماده ۱۴۱ قانون مالیات های مستقیم، درآمد حاصل از صادرات کالا و خدمات گاهی اوقات از مالیات معاف است. به عبارتی، ۲۰ درصد از درآمد را کاهش میدهند و آن را به عنوان مالیات در نظر میگیرند.
اگر افرادی که کالا و خدمات را صادر میکنند، تعهد ارزی خود را برطرف نکرده باشند، باید مالیات صادرات را پرداخت کنند. بر اساس قانون، باید ۹ درصد ارز صادرات را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند.
نحوه پرداخت مالیات صادرات و واردات
اگر با قوانین مالیاتی صادرات و واردات آشنا باشید، بدون شک میدانید که پرداخت این مالیاتها نیازمند داشتن اطلاعات کافی در این زمینه است. در مرحله اول، باید یکی از روشهایی را انتخاب کنید که میتواند تعهدات ارزی شما را رفع کند. ابتدا، در سامانه مربوطه، فروش ارز را به صورت حواله انجام دهید. سپس، سود حاصل از صادرات را به شخص دیگری انتقال دهید و وامهای ارزی خود را بازپرداخت کنید.
در مرحله بعدی، باید به استرداد مالیات صادرات پرداخت شده بپردازید. ابتدا باید وارد سامانه مالیات ارزش افزوده شوید که میتوانید این کار را هم به صورت آنلاین و غیرحضوری انجام دهید. در مرورگر خود، آدرس سامانه مالیات بر صادرات یا همان مالیات ارزش افزوده را وارد کنید که به صورت www.e-vat.ir است. سپس وارد صفحه اصلی سایت شوید. نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد کنید که هنگام ثبت نام کد اقتصادی، این اطلاعات را در اختیار شما قرار دادهاند.
پس از ورود به سامانه، گزینه درخواست استرداد را که در سمت راست صفحه قرار دارد، انتخاب کنید. بعد از انجام مراحل فوق، باید به استرداد مالیات صادرات بپردازید. البته، این کار فقط در صورتی امکانپذیر است که یکی از روشهای گفته شده را به درستی انجام داده باشید و مراحل مربوط به رفع تعهدات ارزی به پایان رسیده باشد.
انجام این مراحل ممکن است برای برخی از شما دشوار باشد. به همین دلیل، توصیه میکنیم از کمک افراد متخصص در این زمینه استفاده کنید. ما مشاوره مالیاتی تلفنی کارمنتو را به شما پیشنهاد میکنیم. شما میتوانید به صورت آنلاین تلفنی و از طریق VOIP با مشاورین ارتباط برقرار کنید و بدون اتلاف وقت، برای سوالات خود پاسخ درست بگیرید. شما میتوانید تمام سوالات خود را بپرسید یا از آنها بخواهید که محاسبه مالیات را برایتان انجام دهند تا با دقت بیشتر و راحتی بیشتر، این فرآیند را پشت سر بگذارید.
سخن پایانی
کسب اطلاعات در مورد صادرات و واردات و پرداخت مالیات آنها نیازمند این است که شما در این زمینه مطالعه داشته باشید. از آنجایی که شاید خیلیها تجربه ندارید و دفعه اولتان است که میخواهید این مالیات را پرداخت کنید، به خاطر همین در مورد نحوه محاسبه یا پرداخت آن چیزی نمیدانید. ما در این مبحث به طور کامل برایتان توضیح دادیم که مالیات بر صادرات و واردات چیست، چگونه باید آن را محاسبه کنید و پرداخت آن را باید از چه طریقی انجام دهید. همه اینها نیازمند این است که با مشاور مالیات متخصص در این زمینه گفتگو داشته باشید که بالاتر به شما در این رابطه توضیح دادیم و کارمنتو را معرفی کردیم و گفتیم که چه خدمات رسانی برایتان دارند که به محاسبات دقیقتر شما کمک میکنند.