به نظر می رسد افزایش قیمت دلار اثر مثبت خود را روی همه شرکتهایی که محصولات آنان صادر میشود و به ویژه اینکه برای صادرات هم مشکلی ندارند، میگذارد.
مدتی است بورس یک روز جلو میرود و روزی دیگر عقب مینشیند، این وضعیت را بسیاری وضعیت دو گام به پس و یک گام به پیش مینامند و بررسیها نشان از آن دارد تا پایان شهریور ماه این وضعیت باقی بماند.
همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه گفت: بورس در حال شناخت کف باثباتی هست و فشار طبیعی در حول و حوش یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد طبیعی است. به طور طبیعی دو روز مثبت و دو روز منفی یا سه روز مثبت و دو روز منفی یک الگوی فعلا شناخته شده است و بازار فعلا در حال تکرار این الگو هست. به نظر میرسد تا رسیدن اخبار قوی که بتواند یک ترند جدید را در بازار ایجاد بکند، شرایط در همین فضا باقی بماند.
وی در پاسخ به سئوالی در خصوص اینکه آیا حقوقیها مسئولیت خود را درست ایفا میکنند؟ گفت:عبارت حقوقی تعریف بسیار وسیعی دارد. بزرگان بازار کارشان را درست انجام میدهند. به نظر میرسد مجموعه هماهنگهای انجام شده نیز درست است.
این کارشناس با اشاره به اینکه صندوقهای بزرگ خریدهای گستردهای را از دو هفته پیش آغاز کردند، تاکید کرد: تلاش میکنند شرایط بازار را از مازاد عرضه خارج کنند. از سوی دیگر باید توجه داشت تحولات بیرون بازار به ویژه افزایش قیمت دلار به صورتی است که از باقی بازارها جلو افتاده که عملا ریزشهای اخیر بازار سهام، به ارزندگی بیش از پیش این بازار منجر شده است.
وی در توضیح این مطلب افزود:در این شرایط که بازارها رد حال رشد هستند، قیمت سهام نزدیک ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده است این بدان معنی است که ارزندگی بازار را افزایش یافته است. به نظر من اگر ریزش هم در بازار داشته باشیم هیجانی است و از منطق اقتصادی پیروی نمیکند.
دارابی گفت: بازار ۵ ماه پیاپی مثبت بود اما حالا حتی یک ماه هم نیست که شاخص وضعیت منفی را تجربه کرده است. سال گذشته نیز در محدوده زمانی شهریورماه تا مهر بازار حول و حوش ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد. همین رشد و ریزش نشان میدهد باید کارنامه بازار را در دراز مدت بررسی کنیم. حمایت نباید لزوما به معنای مثبت شدن بازار باشد. نقدشوندگی سهام ، فاکتور مهمتری هست. یعنی این که اگر کسی قصد فروش دارد خریداری روبرویش وجود داشته باشد.
وی اضافه کرد: مطمئنا ما احتیاج به تغییر و تحولاتی از بحث آموزش گرفته تا بحث دستهبندی و طبقهبندی مشتری ها داریم. در این چند هفته مشخص شد هیجان زدگی و عدم آموزش کافی در میان حقیقیهای تازه وارد بیشتر به چشم میخورد. پس باید کارهای بیشتری انجام داد و امیدواریم این اتفاق رخ دهد.
این کارشناس بازار سرمایه پیشبینی کرد: در چند هفته آینده بازار در فاز نوسانی بماند اما دامنه این نوسان هر روز کمتر خواهد شد. این بدان دلیل است که بازار دارد در حال شناسایی یک کف موقتی است. من فکر میکنم اگر دو سه روز شاخص منفی شود،دو سه روز بعد نیز مثبت خواهد بود. اما نوسان در محدوده یک میلیون و ۴۵۰ تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد خواهد بود.
وی در پاسخ به این سئوال که به نظر شما بورساز چه زمانی وارد روند رشد خواهد شد؟ گفت:منتظر هستیم ابهامی که در بازار هست رفع شود. یکی مسأله پالایشگاهها و نحوه قیمتگذاری خوراک آنهاست و در حال حاضر باعث توقف نمادهایشان شده است.
منبع: تجارت نیوز