جفت ارز پوند دلار (GBPUSD) یک جفت ارز اصلی است که نرخ پوند انگلیس به دلار آمریکا را نشان میدهد. این جفت ارز از جمله جفت ارزهایی است که بیشتر معامله میشود و بسیار نقدشونده است زیرا پوند دلار نماد پول بزرگترین اقتصادهای جهان یعنی انگلیس و ایالات متحده است. در اینجا دلار آمریکا ارز مظنهای (Quote) است و پوند انگلیس ارز پایه (Base) است. به طور خلاصه آنچه نرخ ارز GBPUSD به ما میگوید این است که چند دلار آمریکا برای خرید یک پوند انگلیس موردنیاز است.
به عنوان مثال، اگر پوند دلار در حال حاضر با قیمت ۱.۴۰۰۰ معامله شود، به معنی آن است که هر ۱.۴ دلار معادل یک پوند انگلیس است. به این ترتیب، هنگامی که ما در حال مشاهده نمودار قیمت جفت GBPUSD هستیم و قیمت بالاتر میرود، این حرکت رو به بالا به معنای افزایش ارزش پوند انگلیس نسبت به دلار آمریکا است و برعکس، وقتی قیمت در حال کاهش است، این حرکت رو به پایین به معنای ازدستدادن ارزش پوند انگلیس در مقابل دلار آمریکا است. یا میتوان گفت، دلار آمریکا در مقایسه با پوند انگلیس در حال افزایش است. بسیاری از معاملهگران فارکس از جفت دلار پوند به عنوان Cable (کابْل) یاد میکنند. نگاهی به نمودار پوند دلار زیر بیندازید تا درک کنید که حرکت قیمتها به چه معناست:
جفت GBPUSD تحت تأثیر برخی گزارشهای اقتصادی مانند تولید ناخالص داخلی GDP، گزارشهای اشتغال، تورم و موارد دیگر قرار دارد. با این حال، فعالیت بانک مرکزی یکی از بزرگترین عوامل نوسانی شدن و جهت گیری قیمت در جفت ارز GBPUSD است و این امر هم به تصمیمات بانک مرکزی انگلیس و هم به FOMC (کمیته بازار آزاد فدرال) مربوط میشود که شاخهای از FED (بانک مرکزی آمریکا) است و وظیفه تصمیم گیری در مورد نرخ بهره را دارد. از منظر تاریخی، جفت پوند دلار از اوایل دهه ۱۹۷۰ معامله میشود. در آن زمان هم انگلیس و هم ایالات متحده به سمت نرخ ارز شناور آزاد حرکت کردند. در حالی که پیش از آن، این دو ارز به طلا متصل شده بودند. (پشتوانه آنها طلا بود)
بهترین زمان خرید و فروش جفت ارز فارکس GBPUSD
GBPUSD یک جفت ارز عالی برای معاملات روزانه و سوئینگ است. متوسط دامنه روزانه کابل بهاندازه کافی بزرگ است که بتوان از روند کوتاه مدت قیمت آن استفاده کرد. دامنه متوسط روزانه یا ADR، نوسانات قیمت یک روز جفت ارز را اندازه میگیرد.
علاوه بر این، به جز افزایش شدید قیمتهای ناشی از وقایع خبری غیرمنتظره یا اظهارات نرخ بانک مرکزی، جفت ارز GBPUSD بسیار پایدار است و ارز مطمئنی هم برای معاملهگران تکنیکال و هم بنیادی است. تحلیلگران تکنیکال با استفاده از تحلیل نمودار و اندیکاتورها، یا هر رویکرد تکنیکالی دیگری، فرصتهای معامله زیادی را پیدا میکنند. تحلیلگران بنیادی نیز با استفاده از گزارشهای اقتصادی و اطلاعیههای خبری که میتواند برای این جفت خاص مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرد میتوانند از پوند دلار سود ببرند.
اگر شما یک معاملهگر کوتاه مدت هستید و میخواهید از نوسانات قیمت روزانه GBPUSD استفاده کنید، باید در هنگام معامله از زمانهایی که بهترین فرصتها را دارند، آگاه باشید. شما باید اطمینان حاصل کنید که سودی که میتوانید از حرکات روزانه کسب کنید بیش از هزینههای مربوط به معامله است. از این رو، شما باید در زمانهایی که بیشترین نقدینگی در بازار وجود دارد معامله کنید تا با کمترین میزان اسپرد و هزینههای اسلیپیج مواجه شوید. گذشته از مزایای واضح ذکر شده، معامله GPBUSD در بازههایی که نقدینگی روز بالاتر است، به شما کمک میکند تا بیشترین نوسانات قیمت را در آن جلسه معاملاتی به دست آورید.
بیایید بیشتر به جزئیات بهترین زمان برای معامله روزانه جفت ارز فارکس پوند دلار بپردازیم. زمان ایدهآل برای معامله جفت ارزی GBPUSD زمانی است که هم جلسه لندن و هم جلسه نیویورک با هم همپوشانی داشته باشند. این زمانی است که بیشترین حجم مشاهده شده در جفت ارز وجود دارد. اسپرد قیمت و اسلیپیج در این دوره کمتر خواهد بود.
پنجره زمانی واقعی که جلسه لندن و جلسه نیویورک با هم تداخل دارند بین ساعت ۸ صبح ET (به وقت ساحل شرقی UTC -5:00) تا ۱۲ ظهر ET (16:30 تا ۲۰:۳۰ به وقت تهران) است. دومین زمان مناسب برای انجام معاملات در جفت ارزی GBPUSD در ساعات آغازین جلسه لندن است که در بازه زمانی ۳ صبح ET تا ۴ صبح ET است (۱۱:۳۰ تا ۱۲:۳۰ به وقت تهران). این زمانی است که بیشتر بازارهای اروپا در حال معامله هستند از این رو حجم مناسبی در جفت ارزها وجود دارد. غالباً در این بازه زمانی شکستهای بزرگی را خواهیم دید که تا پایان روز معاملات در جلسه نیویورک ادامه خواهد داشت.
در زیر عکسی از اسپرد در زمانهای مختلف برای جفت ارز GBP/USD بر اساس جلسات بازار مشاهده خواهید کرد. به بازتر شدن اسپرد در جلسه آسیا توجه کنید.
گزارشهای کلیدی برای نظارت بر GBPUSD
مهمترین گزارشهای اقتصادی هنگام معامله جفت ارز GBPUSD کدامند؟ تعداد زیادی اطلاعات اقتصادی وجود دارد که میتواند بر نوسانات جفت GBPUSD تأثیر بگذارد، با این حال پنج مورد وجود دارد که معاملهگران فارکس باید به طور ویژهای از آنها آگاه باشند.
اولین گزارش، گزارش تولید ناخالص داخلی GDP هم برای انگلستان و هم برای ایالات متحده است. تولید ناخالص داخلی یک گزارش سه ماهه است که سطح فعالیت اقتصادی یک کشور خاص را برای مدت زمانی مشخص اندازه گیری میکند. به طور معمول برآورد اولیه تولید ناخالص داخلی بیشترین تأثیر را بر قیمت جفت ارز میگذارد، زیرا اولین نسخه منتشر شده است و ارزیابی اولیه سلامت اقتصادی کشور را به معاملهگر ارائه میدهد.
دومین گزارشی که معامله گران کابل باید از آن مطلع شوند، هر گزارشی است که مربوط به سیاستهای پولی هستند. به ویژه اظهارات و تصمیمات مربوط به نرخ بهره که توسط BOE بانک مرکزی انگلیس و بانک مرکزی ایالات متحده ارائه میشود. کمیته سیاستهای پولی یا MPC وظیفه تصمیمات مهم مربوط به نرخ بهره را در انگلیس دارند. در ایالات متحده، از سوی دیگر FOMC از بانک فدرال مسئول چنین سیاستهایی است. این اطلاعیهها در رابطه با جفت ارز GBPUSD از پر نوسانترین رویدادهای بازار است.
یکی دیگر از نکات مهم اقتصادی ارقام تراز تجاری است. به طور کلی، تراز تجاری نشان میدهد که چه میزان پول از نظر فعالیتهای صادرات و واردات به کشور وارد و خارج میشود. به عنوان یک قاعده کلی، افزایش مازاد تجاری به عنوان نشانهای از یک اقتصاد سالم در نظر گرفته میشود، در حالی که کسری تراز تجاری وضعیت ایده آلی نیست. آنچه که باید به طور ویژه به آن توجه کنید، ارقام تراز تجاری سه ماهه است که اطلاعات دقیق صادرات واردات را ارائه میدهد.
معاملهگران GBPUSD باید هر دو رقم نرخ بیکاریِ ایالات متحده و انگلیس را تحت نظر داشته باشند. همانطور که اغلب به دنبال تصمیمات BOE یا FED افزایش نوسانات شدید مشاهده میشود، دادههای استخدام نیز میتواند یک گزارش اقتصادی بسیار تأثیرگذار باشد. اساساً نرخ بیکاری درصد کل نیروی کار را که بیکار است (و در حال حاضر به دنبال کار میگردد)، اندازه گیری میکند.
بدیهی است که هرچه نرخ بیکاری بیشتر باشد، خسارت آن برای کل اقتصاد بیشتر است. از این رو، هر جهش ناگهانی در آمار بیکاری گزارش شده توسط BLS یا همان اداره آمار کار در ایالات متحده و دفتر آمار ملی در انگلستان به صورت ماهانه میتواند باعث نوسانات شدید این جفت ارز شود.
اگرچه آمار بیکاری هر دو کشور مهم هستند، اما آمار مربوط به گزارش اشتغال NFP (گزارش دستمزد بخش غیرکشاورزی برای ایالات متحده) مهمتر به نظر میرسد. هرگونه انحراف قابل ملاحظه و غیرمنتظره از انتظارات تحلیلگران میتواند در یک چشم بر هم زدن قیمتها را در جفت GBPUSD بالا یا پایین ببرد. این نوسانات بالا میتواند فرصت و ریسک بیشتری را در این جفت فارکس ایجاد کند.
نکته مهم بعدی این است که معاملهگران، باید توجه زیادی به ارقام تورمی داشته باشند که هم شامل CPI که شاخص قیمت مصرف کننده میشود و هم PPI که شاخص قیمت تولیدکننده است. CPI تورم یک سبد کالایی را در سطح مصرفکننده اندازهگیری میکند و PPI تورم را در سطح تولیدکننده یا عمده فروشی اندازه گیری میکند. هر دوی این معیارهای تورمی، سرنخهای مهمی را از روند بالقوه قیمتها در بلندمدت ارائه میدهند. با این حال، شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) به عنوان شاخص پیشرو در نظر گرفته میشود و بنابراین میتواند برای پیشبینی روند قیمتهای آینده مفیدتر باشد.
همبستگی GBPUSD
به عنوان یک معاملهگر فارکس، باید از همبستگیهای موجود بین جفت ارزهای مختلف آگاه باشید. این کار از طریق تحلیل جدول همبستگی ارزها انجام میشود. تجزیه و تحلیل همبستگی ارز در کاهش ریسک در هر بازاری مهم است. جفت ارز GBPUSD اغلب میتواند همزمان با ارزهای اصلی دیگر به ویژه جفت EURUSD حرکت کند و میتواند با ارزهای اصلی دیگر مانند USDCHF یا USDCAD به شکل معکوس حرکت کند.
این روابط میتواند در بازههای زمانی مختلف از جمله چهار ساعت، هشت ساعت یا بازه زمانی روزانه وجود داشته باشد. بعلاوه این همبستگیها پویا هستند و میتوانند با گذشت زمان تغییر کنند. شما باید همبستگیهای مختلف GBPUSD (مثبت و منفی) را با سایر جفت ارزهایی که در لیست زیر هستند، کنترل کنید. همبستگی مثبت به دو جفت ارزی مربوط میشود که در یک جهت با یکدیگر حرکت میکنند و همبستگی منفی به دو جفت ارزی اشاره دارد که در جهت معکوس یکدیگر حرکت میکنند.
همبستگیها در مقیاس ۱ تا ۱- اندازه گیری میشوند. ۰.۷+ تا ۱+ بیانگر همبستگی قوی است. ۰.۵+ تا ۰.۶۹+ نشانگر همبستگی متوسط و ۰ تا ۰.۴۹ نشانگر همبستگی ضعیف است. برای همبستگی معکوس که با علامت منفی نشان داده شده است، همین قوانین اعمال میشود. به طور دقیقتر، ۰/۷۰- تا ۱.۰- نشانگر همبستگی قوی و معکوس، ۰/۵۰- تا ۰/۶۹- نشانگر همبستگی معکوس متوسط و ۰ تا ۰/۴۹- نشان دهنده همبستگی منفی ضعیف است. همچنین توجه به این نکته مهم است که بعضی اوقات بسته به ارائه دهنده دادهای که استفاده میکنید، همبستگیها در مقیاس ۱۰۰ تا -۱۰۰ نشان داده میشوند. در هر صورت، نتیجه یکسان است.
بیایید نگاهی به مثالی از جدول همبستگی بیندازیم و چند همبستگی GBP USD را تجزیه و تحلیل کنیم.
این جدول همبستگی از وب سایت Mataf.net گرفته شده است. در جدول بالا میتوانید ماتریس همبستگی محبوبترین جفت ارزهای معاملاتی فارکس را بر اساس بازه زمانی روزانه مشاهده کنید. بیایید اکنون تحلیل GBPUSD را انجام دهیم. در اینجا به دنبال همبستگیهای بالا هستیم. توجه کنید که در اینجا جفت ارز GBPUSD در ردیف سوم قرار دارد. اگر به سمت راست بروید، میتوانید مقادیر همبستگی عددی جفت ارزهای مختلف با پوند دلار را ببینید.
آیا میتوانید چند مورد از همبستگیهای مهمتری را که بر اساس این دادهها وجود دارد، ببینید؟ خوب، اولین چیزی که با آن برخورد میکنید همبستگی مثبت ۹۱ است که با جفت ارز EURUSD وجود دارد. به همبستگی مثبت ۹۵ که با جفت GBPJPY وجود دارد نیز توجه کنید. در مورد هرگونه همبستگی معکوس چطور؟ آیا میتوانید روابط معکوس مهمی با GBPUSD پیدا کنید؟ خوب، اگر به انتهای سمت راست نمودار نگاه کنید، متوجه خواهید شد که USDCAD با ۸۹- و USDCHF با ۹۰- میباشد. ما آن قسمت را برای مشاهده آسانتر بزرگ کردهایم. این به ما میگوید که این دو جفت با جفت GBPUSD همبستگی معکوس زیادی دارند. به یاد داشته باشید که این بدان معنی است که قیمتها در جهت مخالف حرکت میکنند.
استراتژی معاملاتی برای GBPUSD
اکنون که در مورد مبانی جفت ارز GBPUSD بحث کردیم، بیایید در مورد یک استراتژی روزانه برای معامله Cable بحث کنیم. استراتژیای که به آن اشاره میکنم به عنوان استراتژی بیگ بن (Big Ben) شناخته میشود. اساساً یک “استراتژی شکست دامنه شروع جلسه معاملاتی” (opening range breakout) برای جفت ارز GBPUSD است. منطق این استراتژی در تغییر حجم ریشه دارد که به دنبال گرفتن یک حرکت زودهنگام قیمت پس از جلسه آسیا است. به طور مشخص، حجم معاملات GBPUSD پس از پایان جلسه نیویورک و متعاقباً در جلسه آسیا به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
در نتیجه، بیشتر معاملهگران اصلی Cable، تا آغاز جلسه اروپا معامله نمیکنند. معمولاً این امر در طول جلسه شبانه منجر به ایجاد یک دامنه قیمتی در جفت ارز GBPUSD با مرز مشخص میشود. بنابراین، هنگامی که جفت ارز در اوایل جلسه اروپا شروع به افزایش حجم میکند، فرصتی برای انجام معامله شکست (breakout) از این محدوده وجود دارد. از آنجاکه معاملهگران بین بانکی طی شروع جلسه یک رنج در دو طرف بازار ایجاد میکنند، یک شکست از این محدوده اغلب در اوایل جلسه معاملات یک روند ایجاد میکند. به طور کلی چند نوع متفاوت از استراتژی معاملاتی بیگ بن برای جفت ارز پوند دلار وجود دارد.
در ادامه یک استراتژی برای نحوه معامله GBPUSD با استفاده از انواع مختلف Big Ben شرح دادهایم.
قوانین ورود به معامله خرید با استفاده از بیگ بن در تایم فریم پنج دقیقهای:
- بالاترین قیمت (high) و پایینترین قیمت (low) را بین شروع جلسه فرانکفورت و شروع جلسه لندن مشخص کنید. این محدوده به عنوان “opening range” تعریف میشود.
- پرایس اکشن در این بازه باید به شکل رنج باشد.
- بعد از بریک اوت و بسته شدن کندل در بالای سطح ۳۸٪ فیبوناچی گسترشی محدوده رنج وارد معامله خرید شوید.
- استاپ لاس (stop loss) باید در نقطه میانی محدوده رنج قرار گیرد.
- حدسود را دوبرابر دامنه رنج از نقطه شکست در نظر بگیرید.
قوانین برای ورود به معامله فروش با استفاده از بیگ بن در تایم فریم پنج دقیقهای:
- بالاترین قیمت (high) و پایینترین قیمت (low) را بین شروع جلسه فرانکفورت و شروع جلسه لندن مشخص کنید. این محدوده به عنوان “opening range” تعریف میشود.
- پرایس اکشن در این بازه باید به شکل رنج باشد.
- بعد از بریک اوت و بسته شدن کندل در زیر سطح ۳۸٪ فیبوناچی گسترشی محدوده رنج وارد معامله فروش شوید.
- استاپلاس (stop loss) باید در نقطه میانی دامنه قرار گیرد.
- حد سود را دوبرابر طول دامنه رنج از نقطه شکست در نظر بگیرید.
مثالی از استراتژی معامله GBPUSD
اکنون که قوانین استراتژی Big Bend اصلاح شده را شرح دادیم، اجازه دهید به یک نمودار قیمت نگاه کنیم. نمودار زیر یک نمودار پنج دقیقهای است که جفت ارز پوند دلار را نشان میدهد.
به دو خط عمودی رسم شده با رنگ قرمز توجه داشته باشید. خط نقطه چین سمت چپ نشان دهنده شروع جلسه فرانکفورت و خط نقطه چین سمت راست نشان دهنده شروع جلسه لندن است. این بازه زمانی جایی است که ما به دنبال فرصت معامله خواهیم بود. در طول این بازه با استفاده از خطوط افقی آبی ماکزیمم و مینیمم نوسان را ترسیم کردهایم.
خط افقی آبی بالا نشان دهنده ماکزیمم نوسان یا مقاومت در ناحیه رنج است، در حالی که خط افقی آبی پایین نشان دهنده مینیمم نوسان یا حمایت در ناحیه رنج است. اگر پرایس اکشن را در این منطقه از نزدیک مشاهده کنید، متوجه خواهید شد که بازار به طریقی محدود و به اصطلاح رنج معامله میشود. در این حالت، شرایط برای معامله احتمالی دلار پوند برآورده شده است.
در این مرحله، ما سطح ۳۸ درصدی فیبوناچی گسترشی ناحیه رنج را در دو طرف رسم میکنیم. در اینجا ما فقط سطح پایینی را در اینجا رسم کردهایم، همانطور که با خط زیتونی رنگ پایین دامنه دیده میشود. هنگامی که قیمت این سطح را شکسته و زیر آن بسته میشود، به عنوان سیگنال ورود به فروش برای ما عمل میکند.
توجه داشته باشید که چگونه بعد از ایجاد محدوده رنج، تا ۹۰ دقیقه آینده قیمتها همچنان بیجهت باقی میماند. اما اندکی پس از آن، فشار فروش وارد بازار شده و قیمتها را پایین میآورد و سرانجام، یک کندل را در زیر سطح ۳۸٪ مشاهده کردیم و شکست نزولی تأیید شده در دایرهای نارنجی نشان داده شده است.
این اتفاق باعث فعال شدن سفارش فروش در بازار میشود. حدضرر در نقطه میانی دامنه قرار میگیرد. خط سیاه در بالای نقطه فروش باید به عنوان محل حد ضرر تعیین شود. در صورت حرکت نامطلوب (خلاف جهت معامله) قیمت، از معامله محافظت میشود. اکنون باید تمرکز خود را به نقطه خروج با سود ببریم.
طبق قوانین این استراتژی، حد سود به اندازه دوبرابر طول دامنه از نقطه شکست، تعیین میشود. اگر به خط افقی سبز در قسمت پایین نمودار قیمت مراجعه کنید، خواهید دید که حد سود مطابق با آن مشخص شده است. قیمت سرانجام به آن سطح میرسد و همچنان پایینتر میرود تا اینکه در نهایت به سمت بالا اصلاح میکند.