دیفای ۲ یکی از جدیدترین پروژههای ارز دیجیتال است که با هدف رفع مشکلات پروژه دیفای ۱ ایجاد شده است. به طور کلی هدف از DeFi 2.0، تأمین منابع مالی برای پروژههای مختلف است. هدف از این نمونه جدید امور مالی غیرمتمرکز، رفع چالشهای مختلف مرتبط با مقیاسپذیری، امنیت، تمرکز، نقدینگی و دسترسی به اطلاعات است. در صورتی که اهداف در نظر گرفته شده برای پروژههای دیفای ۲ با موفقیت محقق شوند، خطرات کمتری کاربران فعال در حوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال را تهدید میکند.
بسیاری از ارزهای دیجیتال دیفای ۲ به دارندگان خود حق رأی میدهند. به همین دلیل است که بسیاری از تحلیلگران به قابلیت تمرکززدایی این پلتفرم، امید زیادی دارند.
همانطور که پیش از این گفته شد، DeFi در ارائه خدمات مالی غیرمتمرکز به افرادی که کیف پول رمزنگاریشده دارند، انقلابی بزرگ به پا کرد. اما مشابه با تمام پروژههای نوین، این پروژه هم در اولین نسخه از خود دارای مشکلاتی است. یکی از مهمترین تغییراتی که در پروژههای دیفای ۲ باید ایجاد شود، ارائه روشی برای انطباق با قوانین دولتها مانند KYC و AML است.
برای درک بهتر این مسئله، از یک مثال کمک میگیریم. استخرهای نقدینگی (LPs) در DeFi بسیار موفق عمل کردهاند، زیرا به تأمینکنندگان نقدینگی اجازه میدهند که برای استیکینگ جفت ارزها، کارمزد دریافت کنند. با این حال، اگر نسبت قیمت توکنها تغییر کند، تأمینکنندگان نقدینگی در معرض خطر از دست دادن پول هستند. پروتکل DeFi 2.0 میتواند با هزینه اندکی بیمهای برای رفع این مشکل و اطمینان خاطر افراد ارائه دهد. این راهحل انگیزه بیشتری برای سرمایهگذاری در LPها فراهم میکند و به طور کلی به کاربران، سهامداران و فضای DeFi سود بیشتری میرساند.
محدودیتهای DeFi چیست؟
قبل از پرداختن به کاربردهای پروژههای دیفای ۲، بهتر است نگاهی به محدودیتهای ورژن قبلی آن داشته باشیم. بسیاری از مسائلی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم مشابه مشکلاتی است که فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال به طور کلی با آن مواجه هستند:
مقیاسپذیری: پروتکلهای DeFi در بلاکچینها با هزینههای ترافیک و گس بالا، اغلب خدمات کند و گرانی را ارائه میکنند. در این شرایط کارهای ساده در مدت طولانیتری با هزینه بیشتری انجام میشوند.
اطلاعات اوراکلها و شخص ثالث: خدمات مالی بسته به نیاز خود، به اوراکلهای با کیفیت بالاتر (منابع دادههای شخص ثالث) نیاز دارند.
تمرکز: افزایش مقدار تمرکززدایی باید یکی از اهداف اصلی در DeFi باشد. با این حال، بسیاری از پروژهها هنوز اصول DAO را به طور کامل رعایت نکردهاند.
امنیت: اکثر کاربران خطرات موجود در DeFi را مدیریت یا درک نمیکنند. در واقع در حال حاضر بسیاری از افراد از طریق قراردادهای هوشمند، میلیونها دلار را معامله میکنند، در حالی که به طور کامل از امنیت آن اطمینان ندارد.
نقدینگی: بازارها و استخرهای نقدینگی در بلاکچینها و پلتفرمهای مختلف توزیع شدهاند و مسئولیت تأمین نقدینگی را به عهده دارند. تأمین نقدینگی موجب قفل شدن دارایی میشود؛ در بیشتر موارد، توکنهای موجود در استخرهای نقدینگی را نمیتوان در جای دیگری استفاده کرد که باعث ناکارآمدی سرمایه میشود.
اهمیت دیفای ۲ در چیست؟
پروژههای دیفای، برای کاربران و هولدرهای باتجربه هم میتواند چالش برانگیز و دلهرهآور باشد. با این حال، هدف آن کاهش موانع ورود و ایجاد فرصتهای کسب درآمد جدید برای سرمایهگذاران در ارزهای دیجیتال است. با استفاده از این سیستم مالی غیرمتمرکز، کاربرانی که قادر به استفاده از خدمات مالی سنتی نیستند، میتوانند به راحتی از طریق دیفای وام دریافت کنند.
پروژههای دیفای ۲ با رویکرد و استراتژیای که دارند، میتوانند ریسک از دست رفتن سرمایه و دارایی افراد را کمتر کنند و علاوه بر این تجربه کاربری را بهبود ببخشند.
کاربرد پروژههای دیفای ۲ چیست؟
در حال حاضر پروژههایی وجود دارد که خدمات جدید DeFi را در بسیاری از شبکهها، از جمله اتریوم، زنجیره هوشمند بایننس، سولانا و سایر بلاکچینهای دارای قرارداد هوشمند ارائه میکنند. در ادامه به برخی از رایجترین کاربردهای این پروژه، اشاره میکنیم:
آزاد کردن داراییهای استیکشده
اگر یک جفت توکن را در یک استخر نقدینگی استیک کنید، در ازای آن، توکنهای LP میگیرید. شما میتوانید از طریق دیفای ۱، توکنهای LP را در یک ییلد فارم به اشتراک بگذارید و از این طریق هم کسب سود کنید. اما با ارائه دیفای ۲، از این توکنهای ییلد فارم به عنوان وثیقه استفاده میشود.
بیمه قرارداد هوشمند
بررسی دقیق قراردادهای هوشمند دشوار است مگر اینکه یک توسعهدهنده باتجربه باشید. این امر ریسک سرمایهگذاری در پروژههای DeFi را زیاد کرده است. در پروژههای دیفای ۲، برای قراردادهای هوشمند، بیمه در نظر گرفته شده است. در این صورت اگر شما طی یک قرارداد هوشمند، دارایی خود را از دست بدهید، از طریق بیمه مجدداً سرمایه خود را پس خواهید گرفت.
بیمه ضرر دائمی
اگر در یک استخر نقدینگی سرمایهگذاری کنید و استخراج نقدینگی را شروع کنید، هر گونه تغییر در نسبت قیمت دو توکنی که قفل کردهاید، ممکن است منجر به زیان مالی شود. این مسئله در دیفای ۲ بهخوبی رفع شده است. با گذشت زمان، پروتکل دیفای ۲ از کارمزدهای دریافتی برای ایجاد یک صندوق بیمه استفاده میکند تا سپرده شما را در برابر ضرر تضمین کند. اگر کارمزد کافی برای پرداخت زیان وجود نداشته باشد، پروتکل میتواند ارزهای دیجیتال دیفای ۲ جدیدی را برای رفع این کمبود ایجاد کند. اگر تعداد ارزهای دیجیتال دیفای ۲ زیاد باشد، میتوان آنها را برای کاربردهای بعدی ذخیره کرد یا برای کاهش عرضه سوزاند.
بهبود شرایط وامها
به طور کلی، ریسک لیکوییدیشن و پرداخت بهره، از جمله معایب گرفتن وام است که با استفاده از دیفای ۲ رفع شدهاند. به عنوان مثال، تصور کنید که وامی به ارزش ۱۰۰ دلار از یک وامدهنده ارز دیجیتال دریافت میکنید. وامدهنده ۱۰۰ دلار ارز دیجیتال به شما میدهد اما به ۵۰ دلار به عنوان وثیقه نیاز دارد. هنگامی که شما این مقدار را به عنوان وثیقه به وامدهنده پرداخت میکنید، وامدهنده از آن برای دریافت سود استفاده میکند. زمانی که وامدهنده ۱۰۰ دلار به همراه سود از ارز دیجیتال شما دریافت کرد، مبلغ سپرده به شما بازگردانده میشود.
در این شرایط جدید، ریسک لیکوییدیشن وجود ندارد و اگر ارزش توکنی که به عنوان وثیقه پرداخت شده کم شود، مدت بازپرداخت وام افزایش مییابد.