اوج قیمت چیست و چه اهمیتی دارد؟ در این نوشته سعی بر این است تا شما را با جزئیات این اصطلاح بازاری آشنا و اهمیت آن در بازار سرمایه را بررسی کنیم. اوج قیمت (بالاترین قیمت تاریخ) یا «All-Time High» که به اختصار «ATH»، نامیده میشود، یکی از مفافهیم مهم در فهم رفتار یک بازار است. در این مقاله به بررسی این مفهوم و چگونگی بهرهمندی از آن میپردازیم.
اوج قیمت چیست؟
اوج قیمت به زمانی گفته میشود که یک دارایی (سهام، املاک یا یک ارز دیجیتال) به بالاترین ارزشش در تاریخ خود میرسد. رسیدن به اوج قیمت معمولا با یک اصلاح و سقوط بسیار شدید همراه است.
برای اتخاذ تصمیمات مناسب در بازارهای مختلف، شناخت بازار و توانایی فهم رفتارهای آن امری ضروری است. اشتباه نکنید، فهم رفتارهای بازار مثل گرفتن فال و امثال اینها نیست، بلکه مثل آن است که پیش از آنکه صبح منزل را ترک کنید، وضعیت آب و هوا را بررسی نمایید. برای سرمایهگذاریهای معقول، باید بتوانید رفتار بازار را بفهمید و این در حالی است که بیشتر این رفتارها به اوضاع جهان نیز مرتبطاند. بازارها در انزوا عمل نمیکنند، بلکه نسبت به دیگر بازارها، محصولات و نیازهای مصرفکنندگان عکسالعمل نشان میدهند.
بهعلاوه، از آن جهت که از بیشتر جهات استراتژیهای سرمایهگذاری مانند پوشیدن لباس مناسب برای آب و هوای مخلتف است، توانایی گمانهزنی، نقشی اساسی را در این حوزه ایفا میکند. از این توانایی برای تعیین افزایش ارزش یک سرمایهگذاری در طول زمان استفاده میشود. تمام سرمایهگذاریها نیازمند گمانهزنیاند، حتی سرمایهگذاری در املاک نیز نیازمند این کار است. بسیاری بر این عقیدهاند که سرمایهگذاری در حوزه املاک نسبت به دیگر سرمایهگذاریها از امنیت بیشتری برخوردار است، اما این قبیل سرمایهگذاریها نیز بر پایه این ایده انجام میشوند که دارایی مورد نظر اگر ارزشش بالا نرود، حداقل ضرر ندهد.
اوج قیمت یک دارایی یکی از ابزارهای گمانه زنی است که با بررسی آن میتوانیم ظرفیت رشد یک دارایی یا ریسک سقوط آن را بهتر تخمین بزنیم. روی کاغذ و از نظر تئوری، هر چقدر یک دارایی از اوج قیمت خود فاصله داشته باشد، پتانسیل بیشتری برای رشد دارد و همچنین هر چقدر از اوج قیمت قبلی خود فاصله بگیرد و اوجهای قیمت جدید را فتح کند، ریسک سقوط افزایش مییابد.
البته همانطور که گفتیم موارد بالا فقط تئوری و قاعده هستند و در عمل ممکن است یک سری شرایط خاص قواعد را به هم بزند. مثلا در سال ۲۰۱۸، بیش از ۹۰ درصد آلتکوینها (ارزهای دیجیتال پس از بیت کوین) در اثر هیجانات کاذب سرمایهگذاران، به اوج قیمت خود رسیدند اما پس از آن سقوط بسیار شدیدی گریبانشان را گرفت. به عقیده تحلیلگران، خیلی از آلت کوینها شاید دیگر هرگز اوج قیمت خود را نبینند.
اوج قیمت یک شمشیر دولبه است، عدهای را ثروتمند میکند و عدهای را به خاک سیاه مینشاند. پس از رسیدن یک دارایی به اوج قیمت خود، کاهش قیمت امری غیر قابل اجتناب است. آن دسته از افراد که دارایی مورد نظر را در بالاترین قیمت خریداری کرده باشند، متضرر خواهند شد.
چگونه پایان اوج قیمت را تشخیص دهیم؟
معمولا وقتی یک دارایی رکورد اوج قیمت خود را میشکند، تا مدتی همینطور به رکورد شکنی ادامه میدهد و سرانجام زمان سقوط بزرگ فرا میرسد. منظور ما از سقوط بزرگ در هر بازار و هر زمانبندی میتواند متفاوت باشد. مثلا در بازار سهام شاید ۴۰ درصد سقوط در یک سال، بسیار وحشتناک باشد اما در بازار بیت کوین معمولا تا ۹۰ درصد هم شاهد سقوط هستیم.
شناسایی پایان اوج قیمت به هیچ عنوان ساده نیست. اگر ساده بود که سودآوری از ترید معنایی نداشت. با این حال، اوج قیمت نشانههایی دارد که میتوان با آنها ضریب خطر را سنجید. در هر بازار برخی نشانههای اوج قیمت فرق میکند. تجربه در هر بازار بهترین ابزار برای شناسایی است. اینجا به برخی از نشانههای رسیدن به اوج قیمت در بازار ارزهای دیجیتال میپردازیم:
۱- رشد غیرقابل باور در مدتی کوتاه – شیب نمودار بسیار عمودی
قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۷، پس از چندین بار رکوردشکنی در عرض یک ماه از حدود ۷,۰۰۰ دلار به ۲۰,۰۰۰ دلار رسید، در حالی که کاربرد پذیری بیت کوین در آن زمان بسیار پایین بود. شیب نمودارها خود گویای رشد غیرعادی قیمت بیت کوین بودند و چنین رشدی به جز هیجانات کاذب و دستکاری، دلیل دیگری نداشت.
۲- قیمت روانی
معمولا بیت کوین و هر دارایی دیگری دارای یک قیمت روانی است که وقتی به آن میرسد، فروش گسترده را آغاز میکند. قیمت ۲۰,۰۰۰ دلار هم برای بیت کوین یک قیمت روانی بود که با رسیدن به آن، رکوردشکنی متوقف شد. احساسات در بازار نقش اساسی دارند.
۳- شبکه، کارمزدها
یکی از مواردی که توقف اوج قیمت را در ارزهای دیجیتال نشان میدهد، وضعیت شبکه یک ارز دیجیتال است. در سال ۲۰۱۷ که قیمت بیت کوین در اوج خود قرار داشت، کارمزد تراکنشها به ۵۰ دلار برای هر تراکنش هم رسید و تعداد تراکنشهای تایید نشده تا حد بسیار وحشتناکی افزایش یافت. این وضعیت باعث ناامیدی در مورد آینده یک ارز دیجیتال میشود. همین مورد در اتریوم هم رخ داد زمانی که فعالیتهای انجام شده روی کریپتوکیتیز (CryptoKitties) شبکه اتریوم را به شدت کند کرد. این اتفاق در اتریوم یک بار دیگر در زمان عرضه استوس (Staus) رخ داده بود.