شاخص S&P 500 چیست؟
شاخص S&P500 که خلاصه شده عبارت Standard & Poor’s 500 است، در حقیقت یک نوع شاخص وزندار ارزش بازار است که مربوط میشود به سهام ۵۰۰ کمپانی آمریکایی که بطور عمومی قابل خرید و فروش هستند. این شاخص به عنوان یکی از بهترین ابزارها برای سنجش وضعیت بازار آمریکا شناخته میشود.
نحوه محاسبه وزن کمپانیها در شاخص S&P 500
در شاخص S&P500 از متد وزندهی ارزش بازار استفاده میشود و به کمپانیهایی که ارزش بیشتری در بازار ایجاد میکنند، وزن بیشتری نسبت داده میشود و در مجموع این وزنهای کمپانیها هستند که ارزش کل شاخص را تعیین میکنند.
به بیان دقیقتر، ابتدا ارزش کل بازار این کمپانیها محاسبه شود. سپس وزن هر کمپانی با تقسیم سهم بازار آن به ارزش کل بازار محاسبه میشود. نکته مهم این است که فقط آن بخش از سهام کمپانیها که بطور عمومی قابل خرید و فروشند در محاسبات دخیل هستند. این مقادیر در وبسایتهای خبری سرمایهگذاری بصورت دورهای منتشر میشوند و به راحتی در دسترس هستند.
چرا به هر کمپانی یک وزن خاص نسبت داده میشود
در حقیقت برای اینکه وضعیت سلامت بازار را بتوان تشخیص داد، از این روش استفاده میشود؛ یعنی وقتی ارزش سهام یکی از شرکتهای صدر لیست، ۱۰ درصد تغییر کند، میتواند چندصد میلیون دلار ارزش بازار را تکان دهد و این ممکن است از تغییر ۵۰ درصدی ارزش یکی از شرکتهای انتهای لیست بیشتر باشد. یعنی شرکتهای صدر این لیست که وزن بالایی دارند، میتوانند به اندازه چندین شرکت کوچکتر در بازار تاثیرگذار باشند.
محاسبه مقدار شاخص S&P 500
روند کار به این صورت است که ارزش فعلی سهام یک کمپانی در تعداد سهمهای آن ضرب میشود و ارزش بازار آن کمپانی مشخص میشود. بالاتر هم بیان شد که منظور از تعداد سهمها، سهمهایی است که بطور عمومی قابل خرید و فروش هستند. در محاسبات S&P کلیه تغییراتی که در وضعیت سهام شرکتها مثلا در زمان ادغام دو شرکت یا شکایت از یکی از آنها در گذر زمان رخ میدهد، در نظر گرفته میشود. در نهایت مقدار نهایی شاخص از جمع ارزش بازار کلیه کمپانیهای لیست و یک سری محاسبات دیگر بدست میآید. متاسفانه اطلاعات دقیقی از جزییات این محاسبات در دسترس نیست.
بطور کلی وزن مختص هر کمپانی به راحتی قابل محاسبه است و این میتواند دید نسبتا مناسبی از وضعیت فعالیت آنها به سرمایهگذاران بدهد. لازم به ذکر است که در این نوع سیستم محاسباتی وزندار، تغییر در ارزش سهام کمپانیهایی با وزن بیشتر، شاخص S&P 500 را به مقدار بیشتری نسبت که دیگر کمپانیتغییر میدهند.
کمپانیهای موجود در شاخص S&P 500 چه شرایطی باید داشته باشند
شرایط و استانداردهای خاصی توسط S&P در نظر گرفته میشود تا نام یک کمپانی در این لیست مهم قرار گرفته شود. بعضی از آنها عبارتند از:
- حجم معاملات بازار یا ارزش بازار کمپانی باید حداقل ۱۰ میلیارد دلار باشد.
- کمپانی باید در خاک آمریکا واقع شده باشد.
- به عنوان “مجموعه شرکت” به ثبت رسیده باشد و سهام آن توسط عموم قابل خرید و فروش باشد.
- کمپانی باید در لیست شرکتهای مجاز در بورس آمریکا وجود داشته باشد.
- سودآوری شرکت در گزارشهای ۳ ماه اخیر نسبت به مجموع فصلهای سال اخیر بیشتر شده باشد.
به خاطر وجود این شرایط و قوانین، فقط کمپانیهای بزرگ و با پشتوانه میتوانند در لیست S&P 500 حضور داشته باشند. این لیست در پایان هر فصل مورد بازبینی قرار میگیرد و آپدیت میشود. جالب است بدانید که ارزش بازار کمپانیهای این لیست، یا همان مقدار شاخص در ماه فوریه سال ۲۰۲۰ به رقم ۲۴.۴۷ ترلیون دلار رسید.
کمپانیهایی که در صدر لیست S&P 500 قرار دارند
در اینجا میتوانید ۱۰ تا از بزرگترین کمپانیهایی که تا فوریه ۲۰۲۰ در صدر لیست شاخص S&P500 قرار دارند را ببینید. باید بخاطر داشت که ترتیب این اسامی بارها با گذشت زمان تغییر کرده و در آینده هم همین اتفاق خواهد افتاد.
- Microsoft Corporation
- Apple Inc
- Amazon.com Inc
- Facebook Inc. Class A
- Berkshire Hathaway Inc. Class B
- Johnson & Johnson
- Alphabet Inc. Class C
- Alphabet Inc. Class A
- Procter & Gamble Company
- JPMorgan Chase & Co
خرید و فروش سهام در S&P 500 چطور انجام میشود
همان طور که توضیح داده شد، وقتی که صحبت خرید شاخص S&P500 میشود، منظور خرید سهام یک شرکت خاص نیست. به این معنی که با خرید S&P 500 در یک قیمت مشخص، شما در حقیقت سهامی را خریدهاید که از فعالیت مجموعهای از شرکتهای مهم تاثیر میپذیرد. بعضیها این مدل خرید و فروش را یکی از بهترین راهها برای افراد تازه وارد میدانند تا بتوانند کم کم در این بازار تجربه کسب کنند.
شاخص S&P 500 چه فرقی با Dow Jones دارد؟
- شاخص Dow Jones فقط ۳۰ شرکت بزرگ بازار را شامل میشود.
- در Dow Jones فقط ارزش سهام هر کمپانی در نظر گرفته میشود و ارزش بازار آنها ملاک محاسبه نیست. یعنی کمپانی که قیمت سهامش بیشتر باشد، وزن بیشتری خواهد داشت. برای تعیین شاخص کل، جمع قیمت سهام کلیه کمپانیها با توجه به وزن آنها را بر مقداری مشخص با نام شاخص داوجونز تقسیم میکنند.
- کمپانیها در Dow Jones به ۹ دسته و در شاخص S&P500 به ۱۱ دستهبندی مختلف تقسیم میشوند.
چطور چارت قیمت S&P 500 را بخوانیم
همان طور که در بالا سمت چپ چارت مشاهده میشود، ارزش شاخص در آن لحظه ۲۵۱۵.۳۸ است و عدد ۴۴.۸۸+ به این معنی است که بازار امروز این مقدار مثبت بوده و رشد قیمت داشته و عدد ۱.۸۲ درصد هم میزان نوسان این شاخص را به درصد بیان میکند که میتواند مثبت و یا منفی باشد.
آیا سرمایهگذاری در شاخص S&P 500 برای ما سود آور است؟
وارن بافت، سرمایه گذار معروف در این باره گفته که یک سرمایهگذاری کوچک در S&P 500 برای بیشتر مردم مفید است. علت آن مشخص است. چون در طولانی مدت و طبق آمار سالهای اخیر، این بازار سالیانه حدود ۱۰ درصد سوددهی داشته است.
به عقیده وارن بافت افرادی که دانش و زمان کافی برای تحلیل وضعیت کمپانیهای مختلف و البته سرمایه قابل توجهی دارند، میتوانند با سرمایه گذاری در S&P 500 به سودهای خوبی برسند. او بر این عقیده هست که همه، این دانش و زمان را ندارند پس سرمایه گذاری در چنین بازاری تا وقتیکه دانش و تجربه لازم را کسب نکرده باشید، مفید نخواهد بود.
نتیجه گیری
سرمایهگذاری در بازارهای مالی یکی از پر هیجانترین فعالیتهاست و در کنار ریسکهاش، ظرفیت کسب سودهای خوبی هم دارد. پس با افزایش آگاهی خود از راه مطالعه خبرهای اقتصادی و دنبال کردن ارزش بازار کمپانیها و مقایسه دورهای چنین اطلاعاتی، هر کسی میتواند از سرمایه گذاری در چنین بازارهایی به موفقیت برسد. امیدواریم با مطالعه این مطلب به درک خوبی از ابزار جذاب S&P 500 و ویژگیهای آن رسیده باشید.