اگرچه از زمان کاهش شدید شاخص بازار سرمایه تا به امروز گوش همه از جمله «نوسان ذات بازار است» پر شده، اما نوسان بخش جداییناپذیر بازارهای مالی است. یا به گفته فردوسی «چنین است رسم سرای درشت / گهی پشت به زین و گهی زین به پشت». آیا اکنون دوران پشت به زین در بورس فرا رسیده است؟
میلاد خوشزبان، کارشناس ارشد مالی در گفتگو با تجارتنیوز، با اشاره به ریزش بازار سهام در سال ۹۲ بیان کرد: نوع ریزش اخیر بورس با نمونههای گذشته شباهت چندانی نداشت. بر خلاف سال ۹۲ که بازار سهام به تدریج و به شکل فرسایشی افت کرد، این بار این اتفاق به سرعت و در زمان بسیار کوتاهی رخ داد. بعد از آن نیز به واسطه فاصله کمی که تا انتخابات آمریکا وجود داشت سرمایهگذاران چشم به انتظار نتایج نشستند تا شاید در روزهای آتی بتوانند بهتر تصمیم بگیرند.
این کارشناس در رابطه با واکنش بازار سهام به روند انتخابات آمریکا گفت: بازارهای مالی دنیا در ساعات ابتدایی به اشتباه فکر میکردند که ترامپ کار را تمام کرده است و چهار سال دیگر در دفتر کاخ سفید مهمان خواهد بود، اما سناریویی که برخی از تحلیلگران سیاسی پیشبینی میکردند اتفاق افتاد و با شمارش آرای پستی ورق به نفع بایدن برگشت.
قوت گرفتن شانس پیروزی بایدن، اثر خود را بر وضعیت بازارهای جهانی و داخلی گذاشت. به گفته خوشزبان این اتفاق موجب نوسانات جالبی در بازارهای مالی شد. دلار اندکی رشد را تجربه کرد، اما به تدریج و با تغییر رنگ ایالتهای موثر از قرمز به آبی، تردید و در گام بعدی ریزش در بازار ارز رقم خورد، تا جایی که روز جمعه شاهد یک فرود دیدنی در قیمت دلار بودیم.
اما سوال مردم این است که با این انتخابات روند بازار سرمایه چگونه است؟ به گفته این کارشناس تا پیش از روز انتخابات آمریکا، واکنش بازار سهام نسبت به نتیجه انتخابات همچون یک «جعبه سیاه» تلقی میشد که کسی از آن مطمئن نبود، اما صبح چهارشنبه بورس با احتمال برد جمهوریخواهان مثبت و در روز شنبه با فرض برد دموکراتها منفی شد.
اما چرا روند منفی بازار ادامهدار شده و آیا با توجه به پیروزی بایدن شاخص قرار است همچنان نزولی باشد؟ به گفته این کارشناس شاید برد ترامپ در کوتاهمدت بر انتظارات تورمی و نرخ دلار میافزود و موجب افزایش قیمت سهام نیز میشد اما روند صعودی بازار با برد ترامپ هم نمیتوانست دنبالهدار باشد، چرا که خطر تقابل نظامی هم بهعنوان یک ریسک سیستماتیک میتوانست مانع از ادامه رشد بازار سرمایه شود. اما حالا با برد بایدن این ریسک سیستماتیک بسیار کمرنگ شده و با بازگشت آمریکا به برجام نیز میتوان امید داشت که تحریمها رفع و از فشار اقتصادی کاسته شود. در کنار آن نیز افزایش فروش نفت به نفع اقتصاد ایران و همچنین بورس تهران خواهد بود. پس انتخاب بایدن اثر بهتری بر بازار سرمایه نسبت به ترامپ خواهد داشت، هرچند که شاید سرمایهگذاران در کوتاهمدت استنباط دیگری از این موضوع بنمایند.
او در رابطه با روند بازار سهام تا آخر سال گفت: با لحاظ کردن ریزش اخیر و با توجه به این تنشزدایی که کاهش ریسک بازار سرمایه را به همراه خواهد داشت، میتوان اینطور تخمین زد که احتمالا برای بقیه سال نسبت ریسک به بازده بورس در سطح پایینتری قرار خواهد گرفت و بازار سهام نسبت به دیگر بازارهای موازی مطلوبترین گزینه نزد سرمایهگذاران خواهد بود. احتمالا دیگر دوران «زین به پشت» بورس به پایان رسیده و مجددا روزهای «پشت به زین» از راه خواهند رسید.
منبع:تجارت نیوز