بنا به اطلاعاتی که مهدی زمانی سبزی امروز در اختیار خبرگزاری ها قرار داده, دستورالعمل اوراق «خرید دین کالایی» در هیئت مدیره سازمان بورس تصویب شده است. در سررسید اوراق «خرید دین کالایی» خریدار نسیه وجه معامله را پرداخت میکند و سپس توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی به حساب سرمایهگذاران واریز میشود. با انتشار این اوراق فروشنده نسیه به دلیل وصول سریع مطالبات خود در امر تولید به سرمایه در گردش کمتری نیاز خواهد داشت.
رئیس اداره نظارت بر بازار بورسهای کالایی توضیح داد: اوراق خرید دین کالایی به عنوان یک ابزار مالی، مختص خرید دینِ ایجاد شده ناشی از فروش نسیه در بورسهای کالایی طراحی شده است. فرآیند عملیاتی این اوراق بدین ترتیب است که پس از وقوع فروش نسیه در بورس کالا، فروشنده کالا که دارنده مطالبات است به عنوان ناشر اوراق خرید دین اقدام به انتشار این اوراق میکند و سرمایهگذاران نیز این اوراق را با انگیزه بهرهگیری از ارزش زمانی پول به تنزیل خریداری میکنند.
مزیتها
مهدی زمانی سبزی در خصوص مزایای این اوراق گفت: تقویت فروش نسیه در بورسهای کالایی از مزایای این اوراق است، تا پیش از این، معاملات نسیه با دورههای پرداخت کوتاه و با خریداران محدود انجام میشد. از طرفی تا پیش از این طرفین معامله نسیه با ارائه سند تسویه خارج از پایاپای به بورس اعلام میکردند که تسویه با توافق یکدیگر، خارج از بورس انجام میشود؛ این درحالی است که با انتشار این اوراق، بورس و شرکت سپردهگذاری مرکزی تا روز تسویه همراه طرفین معامله خواهند بود.
وی اظهار کرد: پیشبینی میشود با اقبال فعالان حوزه صنعت و بازار سرمایه به این اوراق، علاوه بر اینکه شاهد انجام معاملات نسیه طولانی مدت (حداکثر تا یکسال) خواهیم بود، خریداران بیشتری که تمایل به انجام معاملات نسیه داشته باشند از این مدل استقبال کنند. از طرفی با همراهی شرکت سپردهگذاری مرکزی تا تسویه نهایی، علاوه بر مدیریت ریسک اعتباری خریدار، فروشنده نیز سریعتر وجه فروش خود را دریافت خواهد کرد. با انتشار این اوراق فروشنده نسیه به دلیل وصول سریع مطالبات خود، در امر تولید به سرمایه در گردش کمتری نیاز خواهد داشت.
سه کارکرد اصلی
رئیس اداره نظارت بر بازار بورسهای کالایی، صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت و البته عموم سرمایهگذارانی که تمایل به دریافت سود ثابت و با حداقل ریسک دارند را از خریداران این اوراق دانست و در خصوص کارکرد این اوراق بیان کرد: به طور خلاصه انتشار این اوراق، سه کارکرد اصلی خواهد داشت: نخست اینکه مهلت خریدار برای پرداخت نسیه کالای خریداری شده نسبت به مدل فعلی فروش نسیه افزایش خواهد یافت، همچنین سرعت وصول مطالبات برای فروشنده از طریق تنزیل اوراق در بازار افزایش خواهد داشت و نیز فرصت سرمایهگذاری جدیدی برای مدیران صندوقهای سرمایهگذاری و آحاد سرمایهگذاران از این طریق فراهم خواهد شد.